Ministerul Educației a fixat ca obiectiv ca un consilier școlar să aibă în grijă cel mult 500 de elevi, 500 de elevi și preșcolari sau 300 de preșcolari.

Țintele sunt prevăzute în proiectul de Plan Național pentru Combaterea Violenței Școlare, pus în dezbatere publică. În prezent, conform celor mai recente comunicări publice ale instituției, un consilier școlar se ocupă, în medie, de mai mult de 1000 de elevi.

Există și alte măsuri de combatere a violenței școlare:

Participarea cadrelor didactice de liceu în activitățile de formare profesională continuă a cadrelor didactice oferite prin Proiectul privind Învățământul Secundar – Romanian Secondary Education Project – ROSE – tematici precum: dezvoltare socio-emoțională (SEL), îmbunătățirea relațiilor profesor – elevi; centrarea pe elev, centrarea pe competențe, incluziune și echitate în predare-învățareevaluare; consilierea școlară și profesională a elevilor – pentru consilieri școlari și profesori diriginți; abilități de coaching & leadership pentru profesori și directori; cultură organizațională și dezvoltare personală – programe pentru directori; comunități de practică pentru dezvoltarea, susținerea și exersarea competențelor dezvoltate prin programele de formare continuă

Formare profesională continuă a cadrelor didactice și consilierilor școlar prin proiectul TSI „Policies and resources for safe and supportive schools in Romania” (abordare la nivelul întregii școli a stării de bine și a sănătății mintale, mediu școlar sănătos, învățare socioemoțională, sprijin psihosocial)

Formare profesională continuă a cadrelor didactice și consilierilor școlari în ceea ce privește promovarea stării de bine în mediul școlar și favorizarea coeziunii comunității școlare.

Conferințe online dedicate cadrelor didactice și consilierilor școlari pentru diseminarea unor exemple de bune practici și pentru actualizarea informațiilor în domeniu, pentru a asigura transferul de bune practici, inspirație pentru inițiative proprii și colaborări în vederea preluării și multiplicării de acțiuni care și-au dovedit eficiența.

Grupuri de suport și schimburi de experiență dedicate cadrelor didactice și consilierilor școlari pentru dezvoltarea abilităților socio-emoționale, pentru creșterea stării de bine și pentru prevenirea și combaterea violenței.

Susținerea programelor acreditate de formare continuă, dedicate personalului școlii desfășurate de ONG-uri, universități și alți furnizori de formare

Lasă un comentariu

Tendințe