Proiect educațional internațional Gorj-Strășeni(Republica Moldova)

În zilele de 14-15 decembrie 2023 s-a aflat la Târgu-Jiu o delegație de cadre didactice din raionul Strășeni-Republica Moldova. 10 directoare de grădinițe din Strășeni în frunte cu șefa Direcției Generale de Educație din acest raion, Lucia Caciuc Roșioru, au avut o perioadă foarte densă alături de reprezentanții învățământului preșcolar târgujian.

Proiectul internațional ,, Prietenie și culoare” România- Republica Moldova s-a desfășurat la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 8 Tg-Jiu, în parteneriat cu Grădinița ,,Lumea Copiilor” Tg-Jiu, și a vizat un util schimb de experiență româno-moldovean. La activitățile derulate au participat inspectorul școlar general al județului Gorj, Marcela Mrejeru și inspectorul școlar de specialitate , Simona Mândruleanu. Manifestările au fost coordonate de doamnele directoare Ana Letiția Chivulescu-Grădinița cu Program Prelungit Nr. 8 Târgu Jiu și Larisa Elena Văduva- Grădinița cu Program Prelungit ”Lumea Copiilor” Târgu Jiu.

Potrivit doamnei Lucia Caciuc Roșioru, șef Direcție Generală Educație Strășeni, proiectul inițiat acum își dorește educarea copiilor, să înțeleagă faptul că a comunica este cheia succesului, astfel încât să realizeze că trebuie respectate valorile europene, obiceiurile și tradițiile specifice fiecărei țări, prin încurajarea toleranței și a dialogului intercultural. Dacă la început a fost vorba de activități online, acum s-a desfășurat prima activitate față în față iar întâlnirile vor continua dincolo de Prut.

Doamna Simona Mândruleanu, inspector școlar, spunea că ”aceste zile au fost un prilej de bucurie pentru prietenii noștri de peste Prut, dar și pentru preșcolarii grădinițelor noastre, care le-au pus în scenă câteva momente artistice prin cântec, dans și voie bună, stârnind ropote de aplauze. Felicitări tuturor celor implicați!”

Eroare ciudată a Ministerului Finanțelor, corectată

Ministrul de Finanțe își cere scuze „pentru orice confuzie”, după ce pe site-ul instituției a fost publicat un proiect greșit de OUG care prevedea creșterea salariilor profesorilor cu doar 8%, de la 1 ianuarie 2024.

La câteva zeci de minute după ce presa a transmis informația, Ministerul de Finanțe a revenit și a publicat un alt document care prevede o creștere de 13%. Într-o intervenție telefonică la Digi24, Marcel Boloș și-a cerut scuze pentru confuzie și a precizat că eroarea a fost rectificată.

„În legătură cu Proiectul Ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și pentru prorogarea unor termene, publicat în consultare pe site-ul Ministerului Finanțelor în cursul acestei zile, vă aducem la cunoștință că a survenit o eroare materială în conținutul acestuia. Conform informațiilor corectate, salariile profesorilor vor crește cu 13% de la 1 ianuarie 2024. Eroarea a fost identificată și corectată în cel mai scurt timp posibil. Ne cerem scuze pentru orice confuzie pe care această situație a putut-o cauza. Versiunea corectă a ordonanței de urgență este acum disponibilă pe site-ul oficial al Ministerului Finanțelor”, a spus ministrul de Finanțe.

În prima fază, Ministerul de Finanțe a publicat un proiect de ordonanță de urgență care prevedea creșterea salariilor profesorilor și personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic cu doar 8%, de la 1 ianuarie, comparativ cu 13% cât era anunțat inițial.

Tendințe