Ligia Deca, ministra Educației, afirmă că inteligența artificială va fi integrată din ce în ce mai mult în educație. Deca a transmis că 100.000 de profesori vor fi formați pentru pedagogie digitală.

”Inteligența artificială va fi integrată din ce în ce mai mult în educație. Însă este extrem de important ca această integrare să fie bazată pe digitalizarea platformelor şi a resurselor educaționale, pentru că doar astfel vom putea beneficia cu adevărat de avantajele acestui instrument. De asemenea, este esențial ca AI să fie un instrument centrat pe nevoile elevilor şi util cadrelor didactice, cu respectarea normelor de etică şi a standardelor de protecție a datelor personale”, a transmis Deca.

”Digitalizarea evaluării la examenele naționale, de exemplu, ne ajută să identificăm rezultatele reale ale învățării și este pentru prima dată când România dispune de un astfel de instrument. Resursele digitale pe care le folosim la clasă înseamnă nu doar ore mai dinamice, ci și instrumente care să ușureze accesul la informație, transmiterea, înțelegerea şi utilizarea ei. Este și responsabilitatea noastră să-i ajutăm pe copii să integreze constructiv tehnologia în activitățile lor, iar unul dintre demersurile concrete este că vom forma 100.000 de profesori în domeniul pedagogiei digitale”, a adăugat ministra Educației.

Pe 4 aprilie, Ministerul Educației a anunțat că alocă 80 de milioane de euro pentru formarea a cel puțin 100.000 de cadre didactice din învățământul preuniversitar de stat în vederea dezvoltării competențelor digitale și a celor de pedagogie digitală.Scopul este de a integra eficient instrumentele de acest tip / tehnologiile în practicile de predare la clasă, indiferent de disciplină.

Ministerul a deschis apelul de proiecte pentru dezvoltarea competențelor digitale ale cadrelor didactice.

Apelul de proiecte este unul de tip competitiv cu termen limită de depunere. Proiectele vor fi finanțate pe baza de selecție în ordine descrescătoare a punctajului obținut și acestea trebuie să obțină minimum 70 puncte. Solicitanții eligibili pot transmite online proiectele începând cu data de 04 aprilie 2024, până cel târziu pe data de 31 mai 2024, ora 17.00.

Proiectele se depun exclusiv online, prin platforma electronică dedicată PNRR, disponibilă la adresa https://proiecte.pnrr.gov.ro/#/home.

Cadrele didactice din zonele rurale și din alte medii defavorizate vor avea prioritate în selecția grupului țintă.

Lasă un comentariu

Tendințe