Profesorii, directorii și personalul didactic auxiliar care vor să ia gradația de merit, pentru o perioadă de 5 ani, vor depune dosarele la secretariatele școlilor în perioada 13-21 mai 2024, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul nr. 4.308 din 22 aprilie 2024, pentru aprobarea Metodologiei și criteriilor privind acordarea gradației de merit personalului didactic din învățământul preuniversitar de stat în sesiunea 2024.Inspectoratul Școlar Județean Gorj a stabilit în această săptămână că în Gorj se vor acorda 124 de gradații de merit pentru personalul didactic și 14 pentru didactic auxiliary.

Gradația de merit prevăzută de Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, se acordă prin concurs și reprezintă 25% din salariul de bază deținut, conform legii.

Numărul maxim de gradații care pot fi acordate se calculează astfel: din numărul rezultat prin aplicarea a 16% din totalul posturilor didactice auxiliare, respectiv a 16% din totalul posturilor didactice de predare, totalul posturilor de conducere și îndrumare și control ocupate în luna februarie 2024, conform programului EduSal, la nivelul județului/ municipiului București, comunicat de Ministerul Educației, se scade numărul de gradații acordate personalului didactic aflate în plată la 1 septembrie 2024, având în vedere că gradația de merit se acordă pe o perioadă efectivă de 5 ani. La calcul nu se iau în considerare perioadele de suspendare a plății gradației de merit din motive neimputabile angajatului sau ca urmare a rezervării postului didactic/catedrei în baza prevederilor art. 184 alin. (1)—(7) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, și se respectă încadrarea în numărul maxim de gradații de merit aprobate la momentul revenirii pe post.

 Procentul de 16% se aplică, separat, fiecărei categorii de personal: personal didactic de predare; personal didactic de conducere, îndrumare și control;  personal didactic auxiliar.

Într-o intervenție la emisiunea ”Educația” de la postul national de televiziune EMI TV, prof. dr. Mihai Istrate a declarat că au fost aprobate 124 de gradații merit pentru personalul didactic de predare și 16 gradații de merit pentru personalul didactic auxiliar.

Iată repartizarea:
-prof.înv. preșcolar-14
-prof. înv. primar-16
-lb. română-12
-limbi moderne-10
-istorie-2
-socio-umane-2
-religie-3
-geografie-2
-matematică-8
-informatică-5
-fizică-3
-chimie-2
-biologie-2
-arte-5 ( 3 vocațional + 2 muzica-desen)
-ed. fizică-6 ( 4 înv.de masa+2 performanta)
-palatul copiilor și cluburile elevilor-3
-învățământ special-6 (3 CSEI+ 3 CJRAE)
-discipline tehnice-11
-maiștri instructori-2
-personal de conducere-10

-administrator financiar/consilier-5
-administrator patrimoniu-2
-secretar-4
-informatician-2
-bibliotecar-1
-laborant-1
-personal didactic auxiliar IȘJ-1

Lasă un comentariu

Tendințe